Un arhitect ar trebui să aibă cunoştinţe din mai multe domenii, conexe, care au rolul de a-l ajuta în conceperea unui proiect de construcţii. Acesta trebuie să aibă cunoştinţe de geometrie, fizică, istorie şi geografie, desen şi arte. În plus, preocuparea pentru învăţare permanenta caracterizează orice arhitect bun, profesionist.
Îndatoriri şi obligaţii ale arhitecţilor
Arhitectura reprezintă o activitate complexă de creaţie şi proiectare, deoarece constă în oferirea unor servicii multiple, precum proiectare, consiliere, asistentă, completarea documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie – DTAC – supravegherea lucrărilor de construcţie.
Persoanele care s-au specializat în această meserie pot profesa fie în mediul public, fie în mediul privat sau că profesorii în instituţii de învăţământ. Totuşi, cei mai mulţi dintre aceştia aleg să îşi deschidă un birou arhitectură, în care strâng o întreagă echipă alături de ei, pentru a-i ajuta la realizarea cu succes a oricărui proiect.
Prin urmare, calităţile care ar trebui să definească un arhitect în general, dar şi în relaţiile cu clienţii sunt onestitatea, cinstea, corectitudinea, sinceritatea şi confidenţialitate. În plus, acesta trebuie să îi prezinte clientului toate informaţiile referitoare la cheltuielile posibile pentru serviciile oferite, precum şi de a urmări executarea tuturor lucrărilor proiectate.
3 sfaturi pentru a găsi arhitectul potrivit
- Prezentarea şi definirea dorinţelor şi nevoilor – clientul trebuie să îi prezinte arhitectului, cât mai clar şi mai deschis, care sunt dorinţele şi aşteptările lui de la colaborarea lor. O parte dintre lucrurile pe care acesta ar trebui să le ia în considerare sunt: bugetul disponibil, dimensiunile construcţiei, stilul, materialele şi culorile preferate.
- Referinţele şi proiectele realizate de arhitect – clientul poate solicita arhitectului să îi prezinte câteva proiecte pe care acesta le-a realizat, pentru a-şi face o idee despre modul şi stilul în care lucrează. De asemenea, clientul poate căuta şi recenzi despre arhitectul cu care doreşte să colaboreze, însă este foarte important să aleagă să lucreze numai cu firme autorizate şi verificate.
- Întrebări – la fel ca într-o sesiune de comunicări, şi în cazul unei şedinţe de consultanţă este foarte importantă adresarea întrebărilor. Clientul poate adresa o mulţime de întrebări arhitectului cu privire la activitatea pe care acesta o desfăşoară, că de exemplu: „Când vor fi gata primele schiţe?”, „Cat estimaţi că va dura până la finalizarea proiectului?”, „Este suficient bugetul disponibil pentru realizarea întregului proiect? Dacă nu, ce modificări ar trebui făcute?”, „Care sunt preţurile dumneavoastră şi metodele de plată pe care le acceptaţi?”.
Astfel că în urma şedinţei de cosultanta se pot afla informaţii importante despre desfasrarea proeictului şi modalităţile de lucru ale arhitectului, precum şi dacă există o compatibilitate între viziunile colaboratorilor – client, arhitect – care are un rol deosebit de important în reuşita proiectului de construcţie. De aceea, un arhitect profesionist trebuie să fie şi un bun negociator, un bun manager şi un bun psiholog.
În plus, clientul îşi poate da seama cu uşurinţă dacă are de-a fac cu un profesionist, acesta punându-i clientului sau la dispoziţie toate cunoştinţele sale tehnice şi expertiză, în timp ce preţurile pe care arhitecţii le practică, în general, sunt chiar avantajoase.