Bugetul personal, instrument important când nu ai venituri lunare într-un cuantum fix

Stilul de viață al românilor de astăzi este foarte diferită față de cum era acum 30 – 40 de ani. Pe atunci, era ceva obișnuit ca o persoană să termine liceul sau facultatea, să se angajeze și să lucreze doar într-un loc, practicând aceeași profesie, până la pensie.

Mai mult decât atât, chiar era privit chiorâș dacă își schimba de prea multe ori locul de muncă, vechimea într-o anumită unitate fiind extrem de apreciată.

Educația financiară, o necesitate a perioadei pe care o trăim

Acum, în 2020, tinerele generații își schimbă locul de muncă de trei sau patru ori chiar  înainte de a împlini treizeci de ani. Plus că numeroși angajați preferă să muncească pe salariul minim și, eventual, în înțelegere cu patronii, să mai primească niște sume de bani la negru. Bucuria acestor bani suplimentari este însă de scurtă durată, deoarece situația se poate schimba radical, fix când se așteaptă mai puțin. 

Iar atunci ajung ca să se scufunde în datorii pe care nu le mai pot plăti. Cum deja poate au fost obișnuiți cu un anumit stil de viață, apare depresia, anxietate, apar bolile fizice, iar lucrurile merg din rău în mai rău.

Iată de ce are KRUK România păreri atât de ferme legate de necesitatea unei educații financiare corecte pe care orice persoană ar trebui să o aibă.

Bugetul de venituri și cheltuieli, obligatoriu când nu ai venituri constante lună de lună

Nu e nicio plăcere ca să fii nevoit să îți administrezi bugetul personal de venituri și cheltuieli, e nevoie de o mare disciplină pentru așa ceva, dar trăim într-o epocă a tehnologiilor digitale, așa încât acum poți cu ajutorul aplicațiilor financiare specializate să faci acest lucru mai simplu decât era odinioară.

Nu mai ai nevoie de creion și hârtie, smartphone-ul sau o tabletă îți este de cele mai multe ori de ajuns.

Muncitorii temporari, lucrătorii sezonieri și lucrătorii plătiți pe bază de comision au în față cele mai mari provocări, deoarece trebuie să facă față veniturilor în cuantum diferit chiar și de la o lună la alta. Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă o persoană care se găsește într-o astfel de situație ar fi ca să învețe să gestioneze corect aceste condiții imprevizibile de natură bănească, de multe ori purtătoare de stres financiar.

Iar principiul de bază de la care trebuie plecat este acela referitor la schimbarea comportamentului: a învăța ca să cheltui mai puțin este cea mai bună soluție de a sta departe de datorii împovărătoare.

Întocmirea unui buget personal corect, cu niște categorii clare de cheltuieli este esențială pentru pacea minții.

Dacă o aplicație digitală nu este chiar cea mai atractivă variantă, poți să folosești o agendă clasică și un pix pentru asta.

Scapă de stresul financiar ținând un buget personal la zi

Îți construiești cel mai bine un astfel de buget folosindu-te de venitul tău mediu pe ultimele 6 luni sau chiar un an.

Nu trebuie ca să îți faci griji dacă sumele pe care le vei aloca teoretic pentru diferitele categorii de cheltuieli nu se potrivesc mereu de la o lună la alta. Este normal să fie așa când ai venituri în salturi. Preferabil este să stabilești niște procente pentru cheltuielile și economisire, nu sume concrete de bani. Cu cât obții un venit mai inegal, cu atât trebuie să fie mai flexibil bugetul tău personal. 

La început poate nu vei putea să te încadrezi în ele, dar cu timpul, te vei apropia de aceste procente din ce în ce mai mult, pe măsură ce îți vei regla obiceiurile în conformitate cu bugetul tău personal de venituri și cheltuieli.

Chiar dacă se spune că un obicei nou se formează în 21 de zile, când vorbim de finanțele personale, lucrurile sunt un pic mai complexe.

Specialiștii consideră că este foarte important să păstrezi zilnic un jurnal al tuturor cheltuielilor pe care le faci cel puțin trei, dacă nu chiar șase luni.

Astfel se va forma o rutină și vei putea ca să te conformezi automat regulilor pe care tu singur le-ai stabilit. Nu îți va mai părea dificil, iar rezultatele pozitive nu vor întârzia ca să apară.